Blog

WordPress Child Tema Nedir? Çocuk Teması Oluşturma

Temanız üzerinde haftalarca, aylarca uğraşıp yaptığınız değişikliklerin bir anda ortadan kaybolmasını istemezsiniz değil mi. İşte bu duruma maruz kalmamak için WordPress için Child tema kullanıyoruz. Esas ana temaya “ebeveyn” tema derken child temaya ise “çocuk” teması diyoruz.

Adından da anlaşılacağı üzere, WordPress çocuk temaları “ebeveynleri” ile yakından alakalıdır. Child temaları üzerinden yaptığınız işlemler ile gerçek temanız güncellense bile sizin sitenizde herhangi bir değişiklik veya bozulma olmayacaktır.

Bu makalede, WordPress çocuk temalarının ne olduğu, neden önemli oldukları ve nasıl (hem manuel hem de eklentilerle) kendi temalarınızı oluşturabileceğiniz hakkında konuşacağız.

WordPress Çocuk Teması Ne İşe Yarar?

Özetle WordPress child temaları, web sitenize özelleştirme yapmak için daha istikrarlı bir seçenektir. Ayrıca, WordPress’in çocuk temaları kurmak basittir. Basit kaynak kodlarıyla uğraşmak hoşunuza gidiyorsa, kendi siteniz için bir çocuk teması hazırlamak için ihtiyaç duyduğunuz aşağıdaki basit adımları okuyun.

Manuel WordPress Child Tema Oluşturma

Öncelikle yapmamız gereken bir şey var. WordPress sitenizi yedeklemeniz gerekir. Bunu yapmanın birçok yolu var. WordPress yedekleme ile ilgili konumuzu inceleyebilirsiniz. Şimdi başlayalım.

1. Adım: Çocuk teması için bir klasör oluşturun

FTP istemcinizi açın ve kayıt işleminiz sırasında aldığınız kimlik bilgilerini kullanarak sunucunuza giriş yapın.

Ardından public_html > wp-content > themes klasörüne gidin. İstediğiniz herhangi bir yeri sağ tıklayın ve Klasör oluştur seçeneğini seçin. Oluşturduğunuz klasöre bir isim vermeniz gerekiyor.

Temamızın adı “Newspaper” olsun. Tema adına göre “Newspaper-child” ismini verebilirsiniz.

2. Adım: Yeni bir CSS stil sayfası oluşturun

Tema klasörünüz hazır. İlk dosya olarak style.css ekleyeceğiz. Temanızın tasarımı ve genel görünüşü için tüm kuralları içeren bir dosya olacak. Üstelik, çocuk temasının stil sayfasında yaptığınız değişiklikle, ana temanızın stilini geçersiz kılacaktır.

Notepad ++ kullanarak aşağıdaki kodu içeren bir dosya oluşturun:

123456789/*Theme Name: Newspaper Child ThemeTheme URI: https://wpcin.com/temalar/Description: Newspaper Child ThemeAuthor: WPCinAuthor URI: WPCin.comTemplate: NewspaperVersion: 1.0.0*/

Temel olarak kullandığınız temaya bağlı olarak yukarıdaki metnin bazılarını değiştirmeniz gerekecektir. Burada dikkat etmeniz gereken iki bölüm var – “Theme Name” ve “Template”.

Birincisi, child temasının panelinizde görüneceğini adı belirlerken, diğeri ana temanıza işaret eder. Bu nedenle “Template” bölümüne ana temanızın tam adını girmelisiniz.

Dosyayı style.css olarak kaydedin ve FTP yoluyla çocuk tema klasörüne yükleyin.

3. Adım: Functions.php dosyası oluşturun

Functions.php, temalarınıza gelişmiş özelleştirme ve işlevsellik eklemenizi sağlar. Ana temanızın stilini içe aktarmanıza ve çocuğuk temasının eskisi gibi görünmesini sağlamanıza olanak tanıyan dosya.

Yine Notepad++ ile aşağıdaki kodu içeren dosya oluşturun.

12345678910111213141516<?phpadd_action( ‘wp_enqueue_scripts’, ‘child_enqueue_styles’,99);function child_enqueue_styles() {    $parent_style = ‘parent-style’;    wp_enqueue_style( $parent_style, get_template_directory_uri() . ‘/style.css’ );    wp_enqueue_style( ‘child-style’, get_stylesheet_directory_uri() . ‘/style.css’, array( $parent_style ) );}if ( get_stylesheet() !== get_template() ) {    add_filter( ‘pre_update_option_theme_mods_’ . get_stylesheet(), function ( $value, $old_value ) {         update_option( ‘theme_mods_’ . get_template(), $value );         return $old_value; // prevent update to child theme mods    }, 10, 2 );    add_filter( ‘pre_option_theme_mods_’ . get_stylesheet(), function ( $default ) {        return get_option( ‘theme_mods_’ . get_template(), $default );    } );}

Bu dosya adını functions.php olarak değiştirdikten sonra FTP kullanarak, style.css dosyanıza yaptığınız gibi sunucunuza yüklemeniz gerekir.

4. Adım: Çoçuk temasını etkinleştirin

WordPress panelinize gidin ve Görünüm > Temalar üzerine tıklayın. Yeni temanız (boş bir küçük resim olsa da) görüntülenmelidir, bulun ve Etkinleştir’i tıklayın.

Wordpress Child Theme

Artık child temayı oluşturdunuz ve aktifleştirdiniz. Bundan sonra web siteniz üzerinde herhangi bir değişiklik yapmak istediğinizde child tema klasörünü kullanacaksınız. Böylece ana temanız güncellense bile yaptığınız değişiklikler kaybolmayacaktır.

Eklenti ile WordPress Child Tema Nasıl Yapılır?

Eğer yukarıdaki işlemler ile uğraşmak istemiyorsanız, WordPress siteniz için sizin yerinize bu işlemleri yaparak çocuk teması oluşturacak bir eklenti bulunuyor.

Child Theme Configurator eklentisini yükleyin ve aktifleştirin. Daha sonra ayarlarınızı yapabilirsiniz. Eklentinin kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, eklentinin rehber videolarını izleyebilirsiniz.

Desinggo Dijital

Web & Grafik Tasarımcısı, Mühendis, Yerel Rehber, Google Developers 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu