Blog

WordPress Nedir?

WordPress Nedir? kodlama bilginiz olmadan, basit bir şekilde web sitenizi oluşturmanıza olanak tanıyan GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş hazır CMS’dir. 

  • CMS: Content Management System yani Türkçesiyle içerik yönetim sistemi demektir. 
  • PHP: İnternet için üretilmiş, yazılım dilidir. 
  • MySQL: Veri tabanı yönetim sistemidir. 
  • Veri Tabanı: Birbiriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alandır. 

Gelin şu wordpress’ten biraz daha bahsedelim; 

WordPress wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır. Bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.

Biz bu yazımızda Wordpress.com’dan değil wordpress.org’dan bahsedeceğiz. 

Yazımızın devamında anlatacağımız özelliklerin neredeyse tamamı yalnızca wordpress.org’da mevcuttur! 

Diyelim ki kendinize bir web sitesi kuracaksınız. Gittiniz hosting ve domaininizi aldınız. 

(Bu adım tüm websiteleri için sabittir) 

  • Hosting: Hosting, sitenize ulaşılması için gereken dosyaların, görsellerin  ve dökümanların, internet kullanıcıları tarafından erişilebileceği 7/24 çalışan bir bilgisayarda tutulmasıdır. 
  • Domain: Türkçe olarak ‘alan adı’ anlamına gelir. Domain, bir web sitesinin internetteki adı, adresidir.  

Ns ayarlarınızı yaptınız. 

  • NS: Ns’nin açılımı ‘nameserver’dır. Türkçe olarak ‘ad sunucusu’ anlamına gelir. Domaini hostinge hosting şirketinin ns adreslerini kullanarak yönlendiririz. 

Bu ana kadar yaptığımız her şey tüm site kurulumlarında sabit. 

Farklılıklar şimdi başlıyor. 

Ayarlarımızı yaptığımıza göre sırada web sitemizin içeriği var. 

Kodlama bilgimiz yok ise, ve kendi web sitemizi kendimiz tasarlamayı tercih ediyor isek bir CMS yazılıma ihtiyacımız olacak. CMS yazılım olarak en güncel ve en işlevsel yazılım günümüzde Wordpress olmuştur. Bu yüzden tercihimiz de wordpress olmalı. 

Peki CMS’lerden önce web siteleri nasıl yapılıyordu? 

CMS’ler çıkmadan önce, insanlar ücretli bir şekilde web sitelerini yaptırıyorlardı. 

WordPress Nedir? Derseniz

Çoğu kişi bir web sitesi hayal ediyordu, bazıları, insanlarla bilgilerini paylaşmak bazıları ise farklı platformlar oluşturmak istiyorlardı. Ve o zamanlarda bunların hepsi yalnızca hayaldi. Hiçbiri gerçeğe dönüşemedi ta ki Wordpress çıkana kadar. Takvimler 2003’ü gösteriyordu. O zaman yalnızca küçük bir kod parçasıydı Wordpress. Wordpress’i kullanan yalnızca bir avuç insandı. 

2005 yılı Wordpress için heyecanla geçti. O yıl Wordpress’in ilk tema desteği sunan 1.5 sürümü yayınlandı ve 900 bin indirmeye ulaştı. Ardından Wordpress kapsama alanını genişletmek için insanların hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan bloglarını kurmalarına olanak tanıyan wordpress.com’u kurdu. Sonrasında Wordpress’in bazı kurucuları tarafından web geliştirme şirketi olan Automattic kuruldu. 2005 yılında son olarak  Wordpress’in 2.0 sürümü yayınlandı. 2007’ ye kadar WordPress 15 kat büyüme gösterdi falan. Sonra işte günümüzdeki halini aldı. Wordpress Nedir?

Günümüzde wordpress temalar ve eklentilerle desteklenen her gün daha da gelişen, yeni temaları ve eklentileri gerçekleştirilen en işlevsel CMS yazılımı. 

WordPress günümüzde öyle bir hal aldı ki E-Ticaret sitelerinden tutun, uygulama indirme sitelerine kadar birçok siteyi Wordpress altyapısı ile kurabilmekteyiz.  

Nereden nereye, başta blog amaçlı tasarlanan Wordpress bugün birçok popüler E-Ticaret sitelerinin ve döküman, uygulama indirme sitelerinin altyapısı olarak kullanılıyor. 

Desinggo Dijital

Web & Grafik Tasarımcısı, Mühendis, Yerel Rehber, Google Developers 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu