GoogleGoogle Ads

Google Anahtar Kelime Planlayıcı En İyi Nasıl Kullanılır?

Google SEO çalışması yapıyorsak hangi kelimelere çalışacağımızı ve kelime fırsatlarını bilmemiz gerekiyor. Aranma hacimlerine göre planlama yapmalı ve ona göre bütçe harcamalıyız. Anahtar kelime nin önemi burada öne çıkıyor.

Neyse ki kelime analizi yapabilmemiz için ücretsiz ve mükemmel bir araca sahibiz. Bahsettiğim araç Google Keyword Planner yani Google Kelime Planlayıcısı’dır. Bu araç sektörümüz ile ilgili en iyi kelimeleri bize sunuyor.

Analizin Önemi

Bu araç aynı zamanda Google Anahtar Kelime Aracı olarak da bilinmektedir. Aracı kullanım amaçlarını sadece SEO çalışmaları olarak düşünmemekte fayda var. Bu aracın Google reklamları yani yenilenen adıyla Google Ads çalışmalarımız için de kullanılabilir. Zaten bu araç SEO için değil Google reklam verenler için tasarlanmıştır. Bu nedenle, aracın (anahtar kelime teklif özellikleri gibi) sizin için yararlı olmayacak pek çok özelliği var.

Burada size anlatmak istediğim nokta ise, SEO değerlerini bu araç ile nasıl ortaya çıkaracağınızdır. Şimdi nasıl kullanıldığına geçelim;

Adım 1: Google Kelime Planlayıcısına Giriş Yapın

Bu arada bu aracı kullanabilmeniz için Google Ads hesabınızın olması gerekmektedir. Henüz bir Ads hesabınız yoksa, birkaç dakika içinde bir tane ayarlayabilirsiniz.

(Sadece komutları takip edin, sizinle ve işletmenizle ilgili bazı bilgileri girin.)

Not: GKP’yi kullanmak için etkin bir kampanya yürütmek zorunda değilsiniz. Ancak, bir AdWords hesabını tam olarak ayarlamanız gerekir. Ayrıca aktif bir kampanyanız yoksa kelimelerin aranma hacimlerini tam olarak öğrenemezsiniz.

1. Ardından, Google Adwords hesabınıza giriş yapın. Sayfanın üst kısmındaki araç çubuğundaki ingiliz anahtarı simgesini tıklayın.

araç çubuğundaki ingiliz anahtarı simgesi

2. Sonra, Kelime Planlayıcısını seçin:

Kelime Planlayıcısı

Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da iki farklı araç sunulacak: “Yeni Anahtar Kelimeleri Bul” ve “Anahtar kelimeleriniz için metrikler ve tahminler al”.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı'da iki farklı araç

Neyse ki, SEO odaklı anahtar kelime araştırması için, bu iki araç binlerce potansiyel anahtar kelime oluşturmak için yeterlidir.

Adım 2: Aracınızı Seçin

Şimdi size, SEO kampanyalarınız için harika bir anahtar kelime listesi sunacak olan Google Anahtar Kelime Planlayıcıdaki iki ana aracı nasıl kullanacağınızı göstereceğim;

Anahtar Kelime Bul

Adından da anlaşılacağı gibi, bu araç yeni anahtar kelimeler bulmak için idealdir. Gördüğünüz gibi, bu araç için alan: “İşletmenizle ilgili kelimeleri, kelime öbeklerini veya URL’leri girin” diyor.

Anahtar Kelime Bul Aracı

Bu nedenle, bu araçtan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için, 3 seçeneğin her birinden ayrı ayrı söz edelim.

İşinizle ilgili kelimeler”: Bunlar işinizi tanımlayan tek kelimedir (örneğin “kilo kaybı” veya “kahve”). Bu, Google’ın farklı sektörler için dahili anahtar kelime veri tabanına erişmenize olanak tanır. Bazen, diğer iki seçeneği kullanarak kaçırmış olabileceğiniz anahtar kelimeleri burada bulabilirsiniz.

“Kelime Öbekleri”: Buraya girdiğiniz ve yakından alakalı terimlerin bulunduğu bir listeyi burada bulabilirsiniz. Örneğin, bir çerez e-ticaret sitesi çalıştırdıysanız, burada “glutensiz tatlılar” ve “düşük karbonhidratlı çerezler” gibi terimler girmek istersiniz.

 “Bir URL girin”: Bu, öncelikle AdWords kullanıcıları içindir. Ancak, bazen sitenizin ana sayfasını veya sitenizdeki bir makaleyi kullanarak birkaç anahtar kelime bulabilirsiniz. Bilgilerinizi bir veya üç seçeneğinize girdikten sonra, “Başla’ya tıklayın.

Anahtar kelime url aracı

Ardından, Anahtar Kelimeler Sonuçlar Sayfasını göreceksiniz. Size, daha sonra Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın bu bölümünü nasıl kullanacağınızı göstereyim.

Şimdi Keywords Planner’daki ikinci araca bakalım.

Arama hacmi ve tahminleri alın

Bu araç, uzun bir odak kelime listeniz varsa ve yalnızca arama hacmini kontrol etmek istiyorsanız kullanışlıdır. Başka bir deyişle, bu araç yeni odak kelime fikirleri oluşturmanıza yardımcı olmayacaktır.

Anahtar kelimelerin bir listesini kopyalayıp arama alanına yapıştırın

ve “Başla”ya basın.

arama hacmi ve tahmin aracı

“Yeni anahtar kelimeleri bul” aracını kullandığınızda gördüğünüz aynı Anahtar Kelimeler Sonuçlar Sayfasını da görürsünüz.

Farkları şunlardır;

a) Sadece girdiğiniz anahtar kelimelerle ilgili verileri alırsınız.

b) Google, girdiğiniz anahtar kelimelerden kaç tıklama ve gösterim alacağınızı tahmin eder.

Anahtar Kelimeler Sonuçlar

Bununla birlikte, Anahtar Kelimeler Sonuçlar Sayfasına gidelim.

Adım 3: Anahtar Kelime Sonuç Sayfasını Kullanmak

Az önce tarif ettiğim araçlar sizi aşağıdaki gibi gösteren “Anahtar Kelime Sonuçları Sayfası” na götürecektir: Anahtar Kelime Sonuç Sayfasını Kullanmak

Sayfanın en üstünde, üç hedefleme seçeneği göreceksiniz: Yerler,

Dil ve Arama ağları.

Dil ve Arama ağları

Peki bu 3 şey ne anlama geliyor?

Konum

Pazarladığınız ülke veya ülkeler…

Dil

Bu, reklam vermek istediğiniz anahtar kelimelerin dilidir.

“Konum” ve “Dil”, Türkiye’de Google’da arama yapan Türkçe konuşan kişileri hedefleyecek şekilde otomatik olarak ayarlanır. Bu sizin hedef kitlenizse (çoğu durumda), bu seçenekleri olduğu gibi bırakabilirsiniz.

Ancak, Farklı bir ülkede farklı bir dile hitap etmek isteyebilirsiniz.

Arama Ağları

Bu, yalnızca Google’da veya Google’da ve onların “arama ortaklarında” reklam vermek isteyip istemediğinizdir. Arama ortak siteleri, diğer arama motorlarını ve Google mülklerini (YouTube gibi) içerir. Bu seti yalnızca “Google” olarak bırakmanızı tavsiye ederim.

Anahtar Kelimeler Sonuçlar Sayfasının bir sonraki önemli kısmı “Filtre Ekle”:

Anahtar Kelime Metni

Burada, sadece belirli bir kelime grubunu içeren anahtar kelimeleri gösterebileceğiniz bir araç bulabilirsiniz.

Neden belirli anahtar kelimeleri dahil etmek istersiniz? Yeni bir mavi pantolon serisi başlattığınızı varsayalım. Bu durumda, “mavi pantolon” anahtar kelimesinin tüm anahtar kelime önerilerinizde göründüğünden emin olmak istersiniz. Veya başka bir şey içinde bunu kullanmak isteyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Metni

Hesabımdaki Anahtar Kelimeleri Hariç Tut

Bu, AdWords’te zaten teklif verdiğiniz anahtar kelimeleri içermez.

Yetişkin Fikirlerini Hariç Tut

Kendini zaten belli ediyor.

Ort. Aylık Aramalar

Bu, süper popüler anahtar kelimelerin filtrelenmesi için yararlıdır (rekabet eğilimi olan). Yeterli arama almayan anahtar kelimeleri de filtrelemek isteyebilirsiniz. Örneğin, aylık ortalama arama hacminin 2.000’in altında olduğu anahtar kelimelerle ilgilenmediğinizi varsayalım. Sadece ortalama aylık arama sayısına tıklayın.

Ort. Aylık Aramalar

Ve alana 2000 girin

Ort. Aylık Arama sayısı

Rekabet

Google Anahtar Kelime Aracınızın yalnızca size “Düşük”, “Orta” veya “Yüksek” rekabete sahip önemli kelimeleri göstermesini sağlayabilirsiniz.

Rekabet

Bu puan sadece Google Ads rekabeti için geçerlidir (anahtar kelimenin ne kadar rekabetçi olduğu değil). Bu yüzden boş bırakmanızı tavsiye ederim.

Reklam Gösterim Payı
Bu sadece AdWords’ler için geçerlidir. Yani SEO uğruna, bu filtreyi göz ardı edebiliriz.

Sayfanın Başı Teklifi
Bu, reklamınızın söz konusu anahtar kelime için sayfanın en üstünde görünmesi için ne kadar ödeme yapacağınızdır.

Organik Gösterim Payı
Bu, sitenizin her bir odak kelime için organik sonuçlarda ne sıklıkta göründüğüdür. (Not: Bu özelliği kullanmak için Google Search Console Hesabınızı Google Ads’e bağlamanız gerekir).

Organik Ortalama Pozisyon
Google organik deki her anahtar kelime için (ortalama olarak) sıralanırsınız. Bunun çalışması için Search Console’a de bağlamanız gerekir.

Desinggo.com

Adım 4: Anahtar Kelimeleri Nasıl Seçilir?

Artık, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’daki tüm araçların, özelliklerin ve seçeneklerin nasıl kullanılacağını bildiğinize göre, son adımın zamanı: Sitenizin içeriğini optimize edebileceğiniz mükemmel kilit kelimeler bulmak.

Bir anahtar kelime seçmeniz için çok sayıda faktör vardır. Bu yüzden, size bir örnekte yol göstererek listenizden bir anahtar kelime seçmenize yardımcı olacağım. (Bu örnekte, Yeni anahta kelimeleri bul aracını kullanacağım çünkü bu, yeni anahtar kelimeler bulmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcının en iyi aracıdır).

Anahtar Kelimeleri Nasıl Seçilir?

Örneğin, sağlık siteniz olduğunu varsayalım.

Eğer hamburger kalorisi hakkında bir blog yazısı yazmak isteyelim. Bu anahtar kelimeyi alana girelim ve “Başla” ya tıklayalım.

anahtar keleme bulma aracı

Ve ortaya çıkan anahtar kelimelere bir göz atın:anahtar kelime arama sonuçları

Fakat burada bir sorun var hamburger ile alakalı tek bir sonuç var diğer kelimeler farklı yiyecekler ile alakalı çıktı. Buradaki çözüm filtre seçeneğinden anahtar kelimenin metnini kullanmaktadır.

anahtar kelime filtreleme
anahtar kelime metni

Uygula’ya tıklayıp sonuçlara bakalım.

anahtar kelime sonuçları

Bu sonuç bizim için daha sağlıklı olmaktadır.

Peki hangi anahtar kelimeleri seçeceğiz?

Göz önünde bulundurulması gereken bir çok farklı faktör vardır, ancak anahtar kelimeleri 3 ana kritere göre değerlendirmeyi tercih ediyorum;

Arama Hacmi: Çok basit. Ortalama arama hacmi ne kadar yüksekse, anahtar kelime muhtemelen o kadar iyidir.

Ticari Amaç: Bir anahtar kelimenin para kazanma potansiyeli belirlenmelidir. Genel olarak, rekabet ve önerilen teklif ne kadar yüksek olursa, o trafiği ödeme yapan müşterilere dönüştürmek o kadar kolay olacaktır.

Organik SEO Yarışması: Ticari amaçlı olduğu gibi, bir anahtar kelimenin Google’ın organik arama sonuçlarındaki rekabetini değerlendirmek biraz daha fazla çaba gerektiriyor. Sıralamada olan web sitelerini kontrol etmelisiniz.

Desinggo.com

ADIM # 5: (İSTEĞE BAĞLI): Anahtar Kelimelerin Hacimlerini Öğrenme

Daha önce de belirttiğim gibi, GKP size aktif bir Ads kampanyası yürütürseniz SADECE tam arama hacmi verilerini gösterir. Aksi takdirde, böyle bir aralık görürsünüz:

Anahtar Kelime Hacimlerini Öğrenme

Ancak, etkin bir Ads hesabına ihtiyaç duymadan, GKP’den tam arama hacmi elde etmek için kullanabileceğiniz bir yöntem var.

Öncelikle, hedeflemek istediğiniz öneri listesinde bir anahtar kelime bulun:

Bir anahtar kelime seçin, Ardından, “plana ekle” yi tıklayın:

anahtar kelimeyi plana ekleme

Ardından, sayfanın sağ kenar çubuğunda “Plana genel bakış” ı tıklayın:

plana genel bakış

Aldığınız “gösterim” sayısına bakın:

gösterim sayısı

Burada yazan gösterim sayısı bu anahtar kelimeyi aylık olarak kaç kişinin aradığıdır. (Bu durumda, 73B)

BONUS ADIM: “Rakip Analizi”

GKP’ın iki aracından biri olan Anahtar kelime bul ile rakip analizi yapabilirsiniz.

Rakip Analizi

Kutucuğa bir url yazın ve Başla’ya tıklayın. Burada bir sitenin çikolata kategorisini yazdım.çıkan sonuç listesi

İşte rakibinizin trafik aldığı listelendiği kelimeler.

Desinggo Dijital

Web & Grafik Tasarımcısı, Mühendis, Yerel Rehber, Google Developers 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu