Blog

Adobe XD Nedir? Özellikleri Neler? Ücretli mi?

Adobe XD (Experience Design) Nedir?

Adobe XD, web ve mobil arayüz tasarımlarınızı kolayca hazırlayabileceğiniz, hem Windows, hem de MacOS platformlarında çalışabilen Adobe ailesinin programlarından biridir.

Programın arayüz görünümü oldukça basit ve kolay kullanılabilir şekilde tasarlanmış.  En büyük rakibi olan SketchApp programı sadece MacOS platformunda çalıştığı için Adobe XD’nin Windows platformunda da çalışma özelliği ve arkasında yazılım devi Adobe’nin oluşu sayesinde ve devamlı güncellemeler alması bana göre öne çıkan en büyük özellikleri.

Adobe’nin forumlarında XD ile ilgili düşüncelerinizi yazabiliyorsunuz ve XD ekibi ilgileniyor. Bu noktada Adobe, XD programına daha büyük yatırımlar yapacak ve geliştirecek gibi görünüyor. Ayrıca Photoshop, Illustrator gibi ailenin diğer güçlü üyeleriyle tam uyumlu çalışması da büyük avantaj. En büyük rakibi Sketch’teki çalışma dosyalarınızı da XD’de açabiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz.

Adobe XD Özellikleri Nelerdir ?

Detaylara inecek olursa Adobe XD, tasarımcılara çok pratik çözümler sunuyor.  Şimdi bu özelliklerin en önemlilerinden biraz bahsedelim.

  1. Component ve Assets

    Yıllardır Photoshop’da web siteleri tasarlamış birisi olarak en beğendiğim ve eksikliğini hep hissettiğim özelliklerden birisidir. Component özelliği, web sitesi hazırlarken bir çok sayfada kullandığınız aynı tasarım parçalarını (Header, Footer, Sidebar, Bannerlar, Butonlar vb.) component olarak tanımlayıp bu component içinde değişiklik yaptığınızda componenti içeren tüm sayfalarda değişikliğin otomatik yapılmasını sağlıyor.

    Aynı mantıkla Assets içine tanımladığımız renkler ve fontları Assets içinden değiştirdiğimizde o rengi kullanan ve o fontu içeren sitenin tüm yerinde değişiklikler uygulanmış oluyor. Bu özellikler web tasarımcılara inanılmaz zaman kazandırıyor.
     
  2. Otomatik İçerik Düzenleme

    Bir çok element içeren bir layer grubunda metin, boyut değişikliği yaparken otomatik hizalamalar sayesinde çok hızlı revizeler yapmamıza imkan tanıyor.
     
  3. Tek Dosyada Tüm Site

    Tüm siteyi tek dosyada ve tek ekran üzerinde bir çok sayfa oluşturarak tasarlamayı ve düzenlemeyi sağlayarak sayfalar arası geçişleri çok hızlı yapmamıza imkan tanıyor.

    adobe-xd-sayfalar
     
  4. Adobe Fonts Kullanımı

    Font ihtiyaçlarınınız Adobe Fonts üzerinden anında aktive ederek kullanabiliyorsunuz yada projelerin çalışma dosyalarında Adobe Fontları kullanılmış ise font yüklemesine gerek kalmadan fontlar otomatik aktif oluyor.
     
  5. Element Çoğaltma

    Ürün listeleri, haberler, dosyalar gibi elementlerden bir tane grup oluşturup anında yatay ve diket yönlü çoğaltabilir, aralarındaki hizalamaları, boşlukları basitçe değiştirebilirsiniz. Ana (Master) elementin tasarımda yaptığınız değişiklikler de tüm elementlere otomatik uygulanır.

    adobe-xd-repead-gif
     
  6. Animasyonlar Yapma ve Sayfalar Arası Bağlantılar Oluşturma

    Hazırladığınız mobil yada web projesini sunarken tıpkı proje çalışıyormuş gibi butonlara ve ilgili yerlere sayfa geçiş linkleri verebilirsiniz. Bu geçişler arası ve sayfa içlerinde çeşitli basit seviye animasyonlar oluşturabilirsiniz.
     
  7. İnceleme İçin Paylaşma

    Hazırladığınız projeyi birine anında bir link oluşturarak gönderebilir, bu kişinin sayfalar üzerinde notlar almasını sağlayabilirsiniz.
     
  8. Buluta Taşı ve Takım Oluştur

    Projeyi buluta taşıyarak her daim güncel versiyona her yerden ulaşabilirsiniz. Buluttaki projeyi takım üyeleriyle paylaşarak herkesin eş zamanlı güncel dosyaya ulaşmasını sağlayabilir ve aynı dosya üzerinde takımla birlikte çalışabilirsiniz.

Desinggo Dijital

Web & Grafik Tasarımcısı, Mühendis, Yerel Rehber, Google Developers 2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu